Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 

HOOFDARTIKEL
home
terug
zoeken
zoeken

Kleding tijdens de Rococo: 1750 - 1780

---------------------------------------------------------------------------------------
Projectpakket 1000 jaar in de kleren
Rijksmuseum Amsterdam
---------------------------------------------------------------------------------------

Brede heupen
Frankrijk geeft de toon aan voor de damesmode, voor de herenmode was Engeland het voorbeeld. Kenmerkend voor het silhouet van de vrouw zijn de brede heupen. Door paniers werden de heupen verbreed. Aan de breedte van de heupen was af te lezen tot welke stand iemand hoorde: hoe breder, hoe belangrijker. In de loop van deze eeuw wordt het uiterlijk van de vrouw steeds gekunstelder. Vooral de kapsels trekken de aandacht. Pruiken werden versierd met kralenkettingen, bloemen en pluimen.

Het kind
Voor het eerst in de geschiedenis werd het kind niet meer aangekleed als een miniatuur-volwassene. Het werk van de Franse schrijver en filosoof Jean- Jacques Rousseau is daarvan de belangrijkste oorzaak. Zijn vernieuwende ideeën over de opvoeding hadden invloed op de kleding. Het kind moest zich makkelijk kunnen bewegen en daarom hoeft het meisje niet langer in een korset en krijgen jongens een lange broek aan.

Lodewijk XIV
Lodewijk XIV, de zonnekoning die regeerde van 1643 - 1715, zag zichzelf en zijn hof als het middelpunt van de wereld. In zijn paleis werd de mode bepaald die in heel Europa werd gedragen. Na zijn aftreden versobert de mode, maar niet voor lang. In de Rococoperiode, vanaf 1730, komen de opvallend gekleurde stoffen, de vele ruches en accessoires volop terug.

Lees verder over 1000 jaar in de kleren: 1789 - 1800
-------------------------------------------------------------------------
Projectpakket 1000 jaar in de kleren


Inhoud:
• Onderkleding tijdens de Rococo: 1750 - 1780
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
19 maart 2004
   
   
  Illustraties
Fred Marschall (www.fredmarschall.nl)