Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Van succes naar schuld

Projectpakket Rembrandt van Rijn (1606-1669)


De vorm van Rembrandts gedenksteen werd overgenomen van een klein detail uit zijn grootste meesterwerk Rembrandt van Rijn
Nachtwacht
1642
Rijksmuseum, Amsterdam

Rembrandt kreeg in de loop der jaren steeds meer schulden. In 1656 moest hij zijn faillissement aanvragen. Vanwege deze financiële ondergang moest hij zijn bezittingen verkopen en verhuisde hij naar een veel kleiner huis op de Rozengracht. Daarna was hij nog steeds niet in staat om schuldeisers af te lossen. Hendrickje Stoffels begon met Rembrandts zoon Titus een schilderijenhandel. Rembrandt kwam bij hen in dienst werken. In ruil voor het vervaardigen van schilderijen kreeg hij kost en inwoning. 

In 1669, een jaar na de dood van Titus, overleed Rembrandt. Hij werd ruim 63 jaar oud. Hij liet niets na behalve kleren en schildersgereerdschap. Zijn lichaam werd begraven in de Amsterdamse Westerkerk, maar de plaats van het graf is niet bekend. In 1906 werd zijn driehonderdste geboortedag gevierd en werd in de kerk een gedenksteen geplaatst in de vorm van een schild. Deze is overgenomen van het schild met de namen van de schutters dat op de Nachtwacht boven de poort hangt. 



Hoofdartikel:
•  Rembrandt van Rijn (1606-1969)

Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
12 maart 2004