Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Prins Willem III van Oranje

Projectpakket De Gouden Eeuw

Caspar Netscher
Willem III, Prins van Oranje
Ca. 1677-1684
80,5 x 63 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

Het jaar 1672 was een rampjaar voor de Republiek, want ze werd van alle kanten aangevallen. Prins Willem III van Oranje (1650-1702) werd toen tot legeraanvoerder en later tot stadhouder benoemd. Mede dankzij zijn militaire en diplomatieke optreden werd de vijand verslagen. In 1677 trouwde hij met zijn zestienjarige nichtje Maria II Stuart, een lid van het Engelse koningshuis. Het huwelijk bleef kinderloos.

In 1689 werden Willem en Maria gekroond tot koning en koningin van Engeland. Willem van Oranje zou als belangrijke Europese vorst een grote rol gaan spelen. In 1694 overleed Maria Stuart op 32-jarige leeftijd aan de pokken. Willem stierf in 1702, na een val van zijn paard.

Caspar Netscher
Maria II Stuart
Ca. 1677-1684
80,5 x 63 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

De portretten van Willem III van Oranje en Maria II Stuart horen bij elkaar. Ze zijn geschilderd door Caspar Netscher, een veelgevraagd portretschilder uit Den Haag. Maria Stuart draagt een oranje jurk. De hermelijnen mantel verraadt haar koninklijke afkomst. In tegenstelling tot de lieflijke omgeving waarin zij zit, is Willem III geportretteerd tegen de achtergrond van een ruitergevecht. Hij draagt een harnas. Naast hem staat een helm met een oranje pluim. Hij was kapitein-generaal in het leger, daarom houdt hij een commandostaf in zijn handen.


Hoofdartikel:
•  Kunstwerken uit de Gouden Eeuw
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
17 maart 2004