Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Kaapvaart

Themapakket Nederland voert oorlog


Gerrit Koster
Kanon
1615
Rijksmuseum, Amsterdam

Vanaf het begin dat Nederlanders de wereldzeeën bezeilen op zoek naar handelswaar en verversingsplaatsen, grijpen zij regelmatig naar de wapens 
om koste wat kost te krijgen wat zij hebben willen. In 1621 wordt op bevel van Jan Pietersz. Coen de bevolking van de Banda-eilanden, ongeveer 2500 mannen vrouwen en kinderen, uitgemoord, omdat zij zaken deden met de Portugezen. Op Ceylon is men voortdurend in oorlog met de vorst van Kandy en de 'hongi-tochten', op de Molukken moeten de vorsten dwingen hun producten aan de VOC te leveren.

Ten behoeve van de strijd ter zee tegen Spanje en Portugal wordt in 1621 de West-Indische Compagnie opgericht. De kaapvaart is in eerste instantie het doel van de WlC, een lucratieve, agressieve vrije nering, die de tegenstander flinke slagen kan toebrengen. De Admiraliteiten zorgen voor de kaperbrieven en treden op als prijzengerechtshoven wanneer de schepen met kostbare buit terugkomen. De met kanonnen en soldaten uitgeruste WlC-schepen zeilen naar de westkust van Zuid-Amerika en naar de landengte van Panama, waar Spaanse schepen volg geladen richting huis vertrekken. Na de Vrede van Munster in 1648 zijn de kaperbrieven met meer geldig en verloopt de kaapvaart.


Hoofdartikel:
•  Themapakket Nederland voert oorlog
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
26 maart 2004