Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Het leven van Jan Steen

Projectpakket Jan Steen (1626-1679)

Jan Steen
Zelfportret
1670
Rijksmuseum, Amsterdam

Jan Steen werd in 1626 in Leiden geboren. Zijn vader, Havick Steen, was graanhandelaar en had een eigen bierbrouwerij. Zijn moeder, Elisabeth Capiteyn, was de dochter van een stadsklerk, een soort gemeente-ambtenaar. Het gezin was redelijk welvarend. Jan Steen werd opgevoed met het katholieke geloof. Hij trad in 1647 in het huwelijk met Margriet, dochter van de schilder Jan van Goyen. Het echtpaar kreeg zeven of acht kinderen. Naast Leiden woonde Jan Steen in nog een aantal plaatsen, waaronder Delft en Warmond. 

In 1661 verhuisde hij naar Haarlem en tien jaar later keerde hij terug naar zijn geboortestad Leiden. Hij bekleedde daar een aantal belangrijke functies bij het Sint-Lucasgilde. Jan Steen was eerst 'hoofdman' (bestuurslid) van het gilde en werd in 1674 'deken' (voorzitter). Hij was toen een belangrijk kunstenaar. Naast het vak van kunstschilder beoefende Jan Steen nog een aantal beroepen. In 1654 was hij bierbrouwer in Delft. Dit was geen succes, want hij verdiende niet genoeg om de huur voor zijn brouwerij te betalen. 

Na drie jaar stopte Jan Steen met de brouwerij en begon weer met schilderen. Vijftien jaar later, in 1672, startte hij in Leiden in zijn eigen huis een herberg met de bedoeling om wat geld bij te verdienen. Dit plan mislukte, want toen hij in 1679 stierf, liet hij veel schulden na.


Hoofdartikel:
•  Over Jan Steen (1626-1679)
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
12 maart 2004