zoeken
mail a friend
Kasteel Nederhemert

Zoals elk kasteel†is ook kasteel Nederhemert aan vele verbouwingen onderhevig geweest en zijn er vele†uitbreidingen geweest†naar de smaak van de tijd. Van een woontoren naar een luxueus landhuis met fraaie interieurs en†rondom een park.
Maar wat niet veel kastelen overkomt is dat het, na in de oorlog volledig uitgebrand te zijn, sinds kort weer in alle pracht en praal uit de as herrezen lijkt te zijn. Decennialang†verval†maakte Nederhemert tot een fraaie ruÔne, maar†sinds juni 2005 is de restauratie van het kasteel afgerond en†weer in gebruik.

Kasteel Nederhemert in 1918, foto RDMZ

Panorama's
In de artikelen zelf zijn de panorama's te vinden, maar ook bij Virtueel rondkijken. Om de panorama's af te kunnen spelen is QuickTime nodig. Klik hier voor meer informatie daarover.

Verantwoording afbeeldingen
De meeste afbeeldingen zijn afkomstig uit het fotoarchief van†de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. De plattegronden bij het artikel Zeven eeuwen bouwgeschiedenis zijn afkomstig uit de uitgave Kasteel Nederhemert, Een oriŽntatie op de bouwgeschiedenis door J. Kamphuis, een uitgave van de Delftse Universitaire Pers, 1985.

Verantwoording van de panorama's
De QuickTimeVR panorama's en foto's daarvan zijn gemaakt door Cees de Jonge van Visual Art Box in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Digitaal Erfgoed Nederland.

Bezoekmogelijkheden
Enkele dagen per jaar is het kasteel opengesteld voor het publiek. De meest actuele informatie hierover is te vinden op de website van kasteel Nederhemert en de website van de Geldersche Kasteelen.

Meer lezen
Internet
www.kasteelnederhemert .nl
www.mooigelderland.nl

Literatuur
Nicki Bullinga, 'Kasteel Nederhemert'. Castellogica 1995-I, 148-152
M.J. Kuipers-Verbuijs ea, A.G. Schulte (red.), RuÔnes in Nederland, Waanders Uitgevers/Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 1997
J.C. Bierens de Haan en J.R. Jas, Geldersche Kasteelen. Tot defensie en een plaissante wooninge, Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen/Waanders Uitgevers, 2000
Nieuwsbrieven en mondelinge informatie Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen
Trees Blom en Corien van der Stelt, Rondgang door Kasteel Nederhemert, Historische kring Bommelerwaard, Zaltbommel, 2004


Inhoud:
Virtueel rondkijken
Uit de as herrezen
Zeven eeuwen bouwgeschiedenis
De bewoners en hun huis
Restauratie
Het terrein rond het kasteel

Zie ook:
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
22 augustus 2005