Voorbeelden van probleemstellingen
- Welke redenen zijn er om de Tweede Wereldoorlog te herdenken? Wat voor manieren van herdenken bestaan er en welke manier past bij welke reden?
- In welke mate is herdenken generatiegebonden: gedenken verschillende generaties in Nederland de Tweede Wereldoorlog op hun eigen manier? Wat zijn de verschillen?
- We herdenken verschillende groepen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: welke? Is het zinvol om al deze groepen afzonderlijk te herdenken? Waarom wel, waarom niet?
- Wat is het verschil tussen een kunstzinnig monument en een standaard gedenkplaat? Vertellen de kunstzinnige monumenten om de Tweede Wereldoorlog te herdenken een eigen verhaal door hun eigen beeldtaal?
- Op tv is ook aandacht voor herdenken en ook op het Internet vindt je een Holocaust monument. Zijn deze manieren van gedenken net zo waardevol als traditionele vormen?
Voorbeelden van onderzoeksactiviteiten
- Woon een dodenherdenking bij en let hierbij op de volgende dingen. Wie zijn er aanwezig? Vooral ouderen of ook jongeren? Wie leggen er kransen? Wie spreekt er? De burgemeester of ook anderen?
- Bezoek een drietal oorlogsmonumenten en ga voor ieder monument na wie er wordt herdacht, hoe dat gebeurt en waarom dat belangrijk is. Wat voor indruk maken de monumenten (als kunstobject) op jou en komt dat overeen met de gebeurtenis die herdacht wordt? Kan je ook achterhalen wat de ontstaansgeschiedenis van de monumenten zelf is?
- Laat aan de hand van een serie foto’s zien in welke stijl monumenten zich door de tijd hebben ontwikkeld. Onderzoek daarbij wat de reden is voor deze ontwikkeling.
- Interview mensen van verschillende generaties en vergelijk de plaats die het herdenken van de Tweede Wereldoorlog in hun leven inneemt. Zijn er overeenkomsten?
- Onderzoek welke eigenschappen gedichten hebben die bij herdenkingen gebruikt worden.
Voorbeelden van eindproducten en presentatiemogelijkheden
- Verzorg een poëzie-voordracht met gedichten over herdenken. Verzorg hierbij achtergrondinformatie; plaats bijvoorbeeld dit werk in het oeuvre van de schrijver. Of analyseer voor welke groep oorlogsbetrokkenen het werk relevant is.
- Bedenk net als het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema voor die dagen. Werk dit uit en maak duidelijk aan je klasgenoten waarom juist bij dit thema moet worden stilgestaan.
- Stel een fictief verzoekschrift op aan de Commissie Monumenten waarin je vraagt om toestemming tot het oprichten van een monument voor jouw groep.
- Geef tijdens een presentatie over oorlogs- monumenten jouw interpretatie van de beeldtaal. Behandel deze in relatie tot de plaats van het monument en de reden van oprichting.
Naar Documentatie
|
GESCHIEDENIS
CULTURELE KUNSTZINNIGE VORMING
NEDERLANDS
|