Thema  
Pakketkeuze C&M
Thema

Beschrijving van het thema
Jongerenparticipatie betekent dat jongeren actief invloed uitoefenen op beslissingen van de overheid en maatschappelijke organisaties. Dus niet alleen op de politiek, maar ook op de besluiten die genomen worden in (sport)verenigingen, het onderwijs en hulpverleningsinstellingen. Er zijn veel initiatieven op plaatselijk niveau, maar ook op nationaal niveau praten jongeren mee. Het LAKS en de recent opgerichte Nationale Jeugdraad zijn daar goede voorbeelden van.

Een van de redenen om jongerenparticipatie te stimuleren is dat jongeren steeds minder geïnteresseerd zijn in politiek. De opkomst van jongeren bij verkiezingen ligt beduidend lager dan die van volwassenen. Als jongeren nu mogen meepraten, zijn ze later ook meer geïnteresseerd in politiek. Een ander argument is dat beleid en projecten een grotere kans van slagen hebben als zij aansluiten op de behoeften en belevingswereld van jongeren. Jongeren zijn zelf als geen ander op de hoogte van wat er speelt onder jongeren, wat hun wensen zijn en welke problemen zij tegenkomen. Jongerenparticipatie vergroot het draagvlak voor genomen maatregelen en daarmee de bereidheid van jongeren eraan mee te werken.
Er zijn ook critici. Gemeenten zouden jongeren als ‘excuusjongere’ in organen met geringe beslissingsbevoegdheid zetten zodat naar buiten toe de indruk van jeugdvriendelijkheid wordt gewekt. Een tweede kritiekpunt is dat jongeren meestal alleen geraadpleegd worden over ‘jongerenonderwerpen’ (de eeuwige skatebaan) en zelden over algemenere politieke onderwerpen die hen vaak net zo zeer aangaan. Tenslotte wordt met dit soort initiatieven in de regel slechts een kleine groep van betrokken en actieve jongeren bereikt. Deze groep heeft bij voorbaat een sterkere interesse in politiek dan hun leeftijdsgenoten, wat alleen al blijkt uit het feit dat zij zich geroepen voelen om vaak op vrijwillige basis deel te nemen aan dit soort initiatieven.
Hoe denk jij dat jongeren en politiek dichter bij elkaar gebracht kunnen worden?

Interessante vragen
  • Worden jongeren serieus genomen?
  • Kan maatschappijleer een belangrijk rol spelen in het democratiseringsproces?
  • Weten jongeren genoeg van maatschappelijke vraagstukken om hun mening te kunnen geven?
  • Moeten jongeren inspraak hebben op onderwerpen in hun directe omgeving?
  • Is politiek interessant voor jongeren?
  • Waarom is het opkomstpercentage bij verkiezingen onder jongeren zo laag?
  • Waarom vallen scholieren massaal voor politici als Pim Fortuyn en Paul Rosenmöller?


Naar Uitwerking
LT
© Kennisnet | Disclaimer | Over ons | Contact