Thema  
Pakketkeuze C&M
Studie-info

De schrijvers
Dit werkstukpakket is geschreven door Ward Oranje. Ward woont in Rotterdam en heeft geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Enige tijd geleden is hij afgestudeerd. Ward heeft zich gespecialiseerd in Niet-westerse geschiedenis. Deze keuze is gebaseerd op de uit de Russische pedagogiek stammende gedachte dat men zichzelf slechts leert kennen door de omgang met de ander. Tijdens zijn uitwisselingsjaar in de Verenigde Staten kwam de auteur erachter dat dit niet alleen opgaat voor het individu, maar ook voor het land waar je vandaan komt en de cultuur waarin je bent opgegroeid. Later raakte hij geïnteresseerd in de achtergronden van zijn toenmalige vriendinnetje, bij wie enig Indonesisch bloed door de aderen stroomt. Ward koos voor de opleiding geschiedenis om een gedegen basis te leggen voor een brede algemene ontwikkeling. Op dit moment volgt hij een postdoctorale opleiding RTV-journalistiek in Groningen met het doel bij de tv te gaan werken als medewerker bij een actualiteitenrubriek of het journaal.

Relatie met de studie
Binnen het studiepad Niet-westerse geschiedenis aan de VU bestaat de mogelijkheid om doctoraal-(=bovenbouw-)vakken te volgen over de geschiedenis van Indonesië en China in de twintigste eeuw. Onmisbaar bij deze studierichting zijn de bijvakken Sociologie van niet-westerse samenlevingen en Globalisering. Deze plaatsen de geschiedenis van ontwikkelingslanden in een bredere context. Daarbij staat steeds de vraag centraal in hoeverre de westerse 'vooruitgang' maatgevend is, is geweest en in de toekomst moet zijn voor de ontwikkeling van 'de rest' van de wereld.
Het is naar mijn mening niet de taak van historici om over deze zaken een waarde-oordeel te vellen, maar om het proces zelf inzichtelijk te maken. Door zo het heden met het verleden in verband te brengen kunnen we hopen dat we uiteindelijk onszelf beter leren begrijpen.

Met dank aan
Dit werkstukpakket is tot stand gekomen door een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland.
Zie verder S-PION, Speurder op het Punt van Informatie over Oorlogseducatie in Nederland. S-PION wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Directie Verzetsdeelnemers, Vervolgden en Burger-oorlogsgetroffenen.
www.s-pion.nl
spion@natcom45.nl

Nog meer weten?

Homepage Vrije Universiteit Amsterdam

Homepage Faculteit der Letteren

Wardoranje@hotmail.com
LT


LT

LT

LT
© Kennisnet | Disclaimer | Over ons | Contact