Voorbeelden van probleemstellingen
- Hoe is de na-oorlogse erkenning van Indische oorlogsslachtoffers verlopen?
- Hoe heeft de relatie tussen de Japanners en de Indonesische bevolking zich tussen 1942 en 1945 ontwikkeld?
- Hoe brachten Nederlanders buiten de kampen de Japanse bezetting door?
- Hoe verliep de internering van Nederlanders en Indische Nederlanders?
- Op welke manieren manifesteerde het verzet tegen de Japanse bezetters zich?
Voorbeelden van onderzoeksactiviteiten
- Bezoek een museum met een collectie over Nederlands-Indië en maak daarvan een verslag. Denk bijvoorbeeld aan het Museon in Den Haag en Museum Bronbeek in Arnhem. Adressen:
Museon Stadhouderslaan 37 te Den Haag Tel. 070-3381338
Museum Bronbeek Velperweg 147 Arnhem tel. 026-3840840
- Organiseer een interview met iemand die de Japanse bezetting van Indonesië zelf heeft meegemaakt.
- Doe een internetonderzoek waarin je een vergelijking maakt tussen de manier waarop de Nederlandse overheid en de Japanse overheid omgaan met het leed van oorlogsslachtoffers.
- Doe een literatuuronderzoek waarin je een vergelijking maakt tussen de manier waarop het Nederlandse koloniale bestuur en het Japanse oorlogsbestuur omgingen met verzet. Gebruik daarvoor de boeken (en de recensies daarvan) op de pagina ‘documentatie’ onder het kopje ‘literatuur’.
Voorbeelden van eindproducten en presentatiemogelijkheden
- Nodig een ervaringsdeskundige uit om zijn herinneringen aan de oorlog in voormalig Nederlands-Indië in de klas te komen vertellen. Bel daarvoor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II op nummer 0593-592600 en vraag naar Erik Guns. Hij is de coördinator. Schroom niet te bellen, want deze instelling is voor dit soort dingen opgericht. Bekijk site van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.nl en klik op ‘gastsprekers’.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
- Organiseer een discussie waarin een persoon de rol speelt van een vertegenwoordiger van de Japanse overheid, een ander de rol van een vrouw die tijdens de oorlog door de Japanse militaire politie is mishandeld en daarvoor erkenning eist en een derde de rol van de bemiddelende Nederlandse overheid.
- Organiseer een rollenspel met een scène tussen een Nederlander die in de oorlog zijn bedrijf failliet heeft zien gaan en een uit Indië teruggekeerde bestuursambtenaar die aan de Sumatraspoorlijn heeft gewerkt, waarin miscommunicatie centraal staat.
Naar Documentatie
|
GESCHIEDENIS
MAATSCHAPPIJLEER
NEDERLANDS
Toelichting vakken
Geschiedenis is noodzakelijk om de feiten over de oorlog in voormalig Nederlands-Indië op te sporen en in een logisch onderling verband te plaatsen.
Maatschappijleer is voor dit onderwerp van toepassing omdat het inzicht verschaft over de manier waarop de Indische gemeenschap zich inzet voor de erkenning van het oorlogsleed.
Nederlands kan van pas komen, omdat in de Nederlandse literatuur relatief veel boeken zijn geschreven door schrijvers over hun herinneringen aan hun jeugd in Indië. Weliswaar zijn deze mensen in veel gevallen nog voor de oorlog uit Indië vertrokken, maar zij kunnen een helder beeld geven van de onderlinge relaties tussen Nederlanders en Indonesiërs.
Nog meer tips
- Geschiedenis is de optelsom van alle menselijke ervaringen. Kijk of je iemand kan spreken die de gebeurtenissen zelf heeft meegemaakt. Dichter bij de bron kan je bijna niet komen.
- Medewerkers van belangenorganisaties als Indisch Platform zijn vaak gemotiveerde mensen die graag over hun bezigheden vertellen. Maak daarvan gebruik en probeer een afspraak te maken.
- Ton v.d. Geugten draagt de integratie van de geschiedenis over Nederlands-Indië in het Nederlandse onderwijs een warm hart toe. Bekijk zijn site.
|