Thema
|
Beschrijving van het thema
De razzia in Putten speelt een grote rol in de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De represailles op het dorp, na de aanslag op de Duitse officieren, hebben de bevolking van Putten gehalveerd en een blijvend gat geslagen in het leven van de nabestaanden. Elk jaar nog worden de gebeurtenissen van begin oktober 1944 herdacht en het aantal belangstellenden neemt eerder toe dan af; een teken dat het verleden niet vergeten wordt. Het is begrijpelijk dat een gebeurtenis als deze mensen blijft bezighouden. Het is interessant te zien op welke manier dat gebeurt. Ook heel andere gebeurtenissen vormen een blijvende herinnering voor sommigen. Denk bijvoorbeeld aan het WK voetbal van 1978 in de toenmalige dictatuur Argentinië en de Molukse terreuracties in de jaren tachtig. En: de gebeurtenissen en je herinneringen van nu zijn de geschiedenis van de toekomst!
Interessante vragen
- Bestaat er zoiets als een gemeenschappelijk geheugen? Met andere woorden: komt de herinnering van een gemeenschap overeen met de herinneringen van de leden?
- Veranderen herinneringen door de jaren heen?
- Hoe verhouden herinneringen zich tot de feiten?
- Wordt de herinnering van mensen door kranten, televisie en andere berichtgeving beïnvloed of vertrouwt de mens op zijn eigen zintuigen?
- Hoe verschillen de herinneringen van mensen die in het verleden als vijanden tegenover elkaar stonden?
Naar Uitwerking
|
|
|