Voorbeelden van probleemstellingen
- Wat herinneren je grootouders en andere oudere dorpsbewoners zich nog van de gebeurtenissen in hun dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog? Klopt dat met wat je weet uit oude nieuwsberichten/geschiedkundig werk?
- Hoe kijkt de Molukse gemeenschap nu aan tegen de harde acties (de treinkapingen en de gijzeling) van de jaren zeventig?
- Hoe zijn de verhoudingen tussen Molukkers en de andere dorpsbewoners tegenwoordig na de gijzeling van de basisschool in Bovensmilde in 1977?
- Hoe wordt er nu teruggekeken op de actie 'Bloed aan de Paal' van Freek de Jonge en Bram Vermeulen rondom het WK van 1978? Hoe werd er destijds tegenaan gekeken?
- Staan voetballers er nog steeds achter dat ze destijds naar het WK van 1978 in het dictatoriale Argentinië zijn gegaan?
Voorbeelden van onderzoeksactiviteiten
- Lees je in in een bepaalde ingrijpende gebeurtenis. Gebruik daarvoor het archief van kranten, omroepen, gemeente enz. Interview vervolgens betrokkenen en niet-betrokkenen over die gebeurtenis. Wie herinnert het zich het beste? Welke aspecten herinneren mensen zich wel, en welke vergeten ze? Hebben ze zelf een idee van de betrouwbaarheid van hun herinneringen? Tip: bekijk de practicumsheet ‘Interview’ (zie documentatielijst) voor handige aanwijzingen!
- Uit de psychologie is bekend dat mensen zich dingen kunnen herinneren die niet gebeurd zijn. Bedenk een manier waarop je klasgenoten bepaalde herinneringen aan kan praten. Als dat lukt, toon je aan dat herinneringen niets met de feiten te maken hoeven hebben.
- Interview een voetballer die in 1978 in Argentinië voor het Nederlands elftal speelde, of een andere voetbalexpert. Hoeveel wist men in Nederland destijds van de dictatuur? Wat vond hij toen en wat vindt hij nu van de actie 'Bloed aan de paal'? Was het voor Bram Vermeulen en Freek de Jonge 'makkelijk praten' of zat Nederland echt fout door het nationale elftal naar Argentinië te sturen?
Naar Documentatie
|
GESCHIEDENIS
MAATSCHAPPIJLEER
Voorbeelden van eindproducten en presentatiemogelijkheden
- Schrijf een artikel voor een lokale krant over de gebeurtenis in die buurt waarnaar je onderzoek hebt gedaan. Probeer de nadruk te leggen op nieuwe dingen die nog niet eerder in een krant zijn verteld. Bedenk daarbij: jij bent intussen specialist!
- Maak een korte videodocumentaire waarin je stukken interview mengt met archiefmateriaal. Laat zo duidelijk zien wat mensen zich herinneren van de feiten. Hoe sterker het contrast tussen herinnering en feit, hoe mooier het is. Wek discussie op: zijn herinneringen eigenlijk niet belangrijker dan feiten?
- Presentatie: laat je klasgenoten hun mening geven over de betrouwbaarheid van herinneringen. Laat ze hun eigen uitspraken terugzien. Vertel vervolgens over psychologisch onderzoek naar geheugen en onthul wat je je klasgenoten hebt aangepraat. Discussieer over de betrouwbaarheid van herinneringen.
Nog meer tips
Let op: in dit werkstukpakket vind je slechts, ter inspiratie, een greep uit de mogelijkheden. Er zijn veel meer invalshoeken te bedenken. Van allerlei gebeurtenissen is archiefmateriaal (denk aan krantenarchieven, gemeente-archieven, bibliotheken). Gebruik ook vooral internet, maar pas op: de grens tussen feit en herinnering is daar soms erg vaag! Verwacht niet dat mensen alles willen zeggen als je ze interviewt. Sommige dingen zijn wellicht te pijnlijk of te persoonlijk om je te vertellen. Dit betekent dat een interview vaak geen volledig beeld geeft!
|