Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 

MAGAZINE
home
terug
zoeken
zoeken

Sport

Sport neemt in ons leven een bijzondere plaats in. Meer dan 10.000.000 Nederlanders, dus meer dan de helft, beoefenen een of meerdere sporten. De andere helft zal dan wel supporter zijn, want de familie moet toch ondersteund worden bij de topprestaties die verricht worden.

 Olympisch Stadion Amsterdam, Wils, 1928

Kranten, televisie en radio staan bol van de sport. Er is geen ontkomen aan. Als er zo'n belangstelling voor het onderwerp bestaat, verwacht je toch dat ook cultuur doordrenkt is met sport. Maar gek genoeg zijn afbeeldingen van sport en sporters niet zo dik gezaaid. Beeldende kunst lijkt er haast zijn neus een beetje voor op te halen of weet er niet goed raad mee.

De toren met bovenop een schaal voor de olympische vlam van het Olympisch Stadion Amsterdam, Wils, 1928
De bakstenen van het Olympisch Stadion Amsterdam, Wils, 1928

Calatrava in de polder tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp

Maar gelukkig bestaat er wel een hechte band tussen de Olympische Spelen en architectuur. Bij elke nieuwe editie van de Spelen worden door toparchitecten de nodige kunststukjes afgeleverd. De competitie die zo eigen aan sport is, is volledig overgeslagen naar de organiserende steden en architecten. In durf en aanpak overtroeven ze steeds weer de voorgaande editie.
Tussen oogverblindende stadions in Athene van de Spanjaard Calatrava en de bakstenen van Wils in Amsterdam heeft de competitie in architectuur geleid tot een reuzensprong. Dankzij de gemeente Haarlemmermeer kunnen we ook hier van het atletisch vermogen van 'Olympisch kampioen Architectuur 2004' Calatrava genieten.

Bouw van het dak op het Velodrome in Athene, Calatrava

 

 

 

 

 

En waar leidde de competitie in de sport dan toe? In het Olympisch Stadion in Amsterdam won de Canadees Percy Williams goud op de 100 meter hardlopen in 10,8 seconden. 72 jaar later legde in Sydney de Amerikaan Maurice Green dezelfde afstand af in 9,87 sec. Nog géén seconde sneller!

Pieter de Dreu

Er is nog meer over het onderwerp 'Sport' te vinden op Cultuurwijzer.nl.

Calatrava in de polder tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp


Inhoud
•  Olympia
•  Sporten met je kameraden
•  Van sportschoen naar streetwear
•  Geen kunst
•  Olympisch vuur in Amsterdam
•  Olympische Spelen in het Bijbels Openluchtmuseum
•  Andere Tijden: Leni Riefenstahls Olympia
•  Meer 'sport' op Cultuurwijzer