Documentatie
Zelf zoeken
Hieronder vind je een aantal bronnen die je mogelijk kunt gebruiken voor je werkstuk. Heb je daar niet genoeg aan? Zoek dan zelf naar meer informatie met behulp van Wikipedia of een zoekmachine!
Bronnen:
Wikipedia
Davindi
Google
Startpagina
Tips: zoeken met zoekmachines
Zoektips Kennisnet scholierensite
Vagevuur en voetbal
Interview met Jacques le Goff naar aanleiding van de Heinekenprijs die hij won. Goed startpunt voor elke geïnteresseerde leek.
Soort bron: Tijdschriftartikel Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? Internet
Verluchte middeleeuwse handschriften
Een site met een enorme schat aan informatie en vooral heel erg veel afbeeldingen uit middeleeuwse handschriften. De Koninklijke Bibliotheek en het museum Meermanno in Den Haag hebben gezamenlijk deze site opgezet. Gebruik van de site vergt enige oefening, en een deel is uitsluitend in het Engels, maar al doende kom je snel verder. Het is mogelijk te zoeken op titel (via de zoekfunctie), maar ook op onderwerp (bladeren) en tijd/geografische regio. Via 'bladeren' en vervolgens 'nature' vind je voor vrijwel alle onderwerpen illustraties.
Soort bron: Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? Internet
Internet Medieval Sourcebook
Een onuitputtelijke site met Engelse vertalingen van middeleeuwse bronnen. Onderverdeeld naar thema's. Interessant kunnen teksten zijn over economisch leven, keizerrijk en pausschap, het intellectuele leven, de middeleeuwse Kerk, sociale geschiedenis, sex en gender (man/vrouw verhoudingen) en staat en samenleving. Bij sommige teksten wordt een korte uitleg gegeven, of wordt de tekst in een historische context geplaatst. Onder het kopje 'studying history' kun je nuttige informatie vinden, maar niet alle links zijn nog up to date.
Soort bron: Naslagwerk Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Behoorlijk zware tekst Waar vind ik deze titel? Internet
Der Naturen Bloeme
De Middelnederlandse tekst van het bekende boek van Jacob van Maerlant. Te gebruiken als bron voor je onderzoek. Hierin vind je – na het lezen van de inleiding – het boek over mensensoorten. Daarna ook overigens over ‘van .iiii. uoeten beesten’. Zoeken in de tekst gaat wat lastig: het is een volledige weergave, maar zonder nummering van regels en delen. In gespecialiseerde bibliotheken zijn ook moderne uitgaven te vinden. In behoorlijke gemeentebibliotheken is ook Het boek der natuur te vinden, een modern Nederlandse vertaling van belangrijke passages uit Maerlants werk.
Jacob van Maerlant (red. F.P. van Oostrom en P.Burger), Het boek der natuur (Amsterdam 1995).
Soort bron: Literair Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Behoorlijk zware tekst Waar vind ik deze titel? Internet
/geschiedenis Mediabieb
Op deze site van de VPRO staat een archief van interessante radio- en tv-uitzendingen van OVT en Andere Tijden. OVT heeft een aantal interessante uitzendingen gemaakt over de Middeleeuwen (selecteer 'tijdvakken' en vervolgens 'middeleeuwen'). Interessant is het interview met Frits van Oostrom over de vergelijking tussen internet nu en boeken in de Middeleeuwen.
Soort bron: Populair Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Eenvoudig Waar vind ik deze titel? Internet
Welkom in de Middeleeuwen
Ondanks het ietwat irritante welkomstmuziekje en de wat kinderachtige opmaak van de openingspagina, is dit een hele aardige site om ideeen op te doen. Aan de rechterkant van de pagina staan de thema’s, waarbij vooral ‘kloosters’ en ‘overige informatie’ van belang zijn. Het kopje ‘jaartallen’ geeft een uitgebreid overzicht van gebeurtenissen in de Nederlanden. Af en toe ligt de nadruk een beetje te veel op architectuur.
Soort bron: Internetsite Bruikbaarheid: Leuk om te bekijken Niveau: Eenvoudig Waar vind ik deze titel? Internet
Het museum van de vaderlandse geschiedenis
Verzameling van onderwerpen uit de geschiedenis van de Lage Landen. Hier vind je informatie over personen, steden en verschillende onderwerpen. Vooral leuk om ideeën op te doen.
Soort bron: Populair Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Leuk om te bekijken Niveau: Eenvoudig Waar vind ik deze titel? Internet
De middeleeuwse ideeënwereld, 1000-1300
Een verzameling essays over alle aspecten van het middeleeuwse wereldbeeld van de hand van specialisten in Nederland. Een goede start om ideeën op te doen en kennis te maken met de stand van zaken in het historisch onderzoek. Met een goede inleiding en specialistische hoofdstukken over godsbeeld, engelen en demonen, geografie, kosmologie, omgeving, samenleving en de omgang met taal en beelden.
M. Stoffers (red.), De middeleeuwse ideeënwereld, 1000-1300 (Hilversum 1994).
Soort bron: Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In grote of gespecialiseerde bibliotheken
De cultuur van middeleeuws Europa
De winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2004. Met zijn studie naar de mentalité en het gebruik van historische antropologie heeft hij de geschiedwetenschap een hele nieuwe richting in gestuurd. Met dit boek - dat al in de jaren zestig in Frankrijk verscheen, maar nog steeds actueel is - maakte hij furore. Vooral de hoofdstukken VI Ruimte en tijd (tiende-dertiende eeuw), VIII De christelijke samenleving (tiende-dertiende eeuw) en IX Mentaliteit, gevoelswereld, levenshouding (tiende-dertiende eeuw) zijn de moeite waard voor dit werkstukpakket.
Jacques le Goff, De cultuur van middeleeuws Europa (Amsterdam 1984).
Soort bron: Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In elke behoorlijke gemeentebibliotheek
The Discarded Image. An Introduction to Medieval and Renaissance Literature.
Een van de mooiste boeken over het middeleeuwse wereldbeeld. C.S. Lewis beschrijft op meesterlijke wijze het intellectuele denkraam van de Middeleeuwen. Geschreven in het Engels, maar vrij goed leesbaar en uitermate geschikt voor dit thema. Het boek neemt de middeleeuwse literatuur als uitgangspunt, beschrijft de algemene situatie, de auteurs en boeken die de basis vormden van de middeleeuwse kennis en de beelden over de hemel, het heelal en de wereld en hun bewoners. Het is weliswaar een pittig, maar ook een prachtig boek.
C.S. Lewis, The Discarded Image. An Introduction to Mediaeval and Renaissance Literature (Cambridge 1964).
Soort bron: Wetenschappelijk Bruikbaarheid: Belangrijk Niveau: Behoorlijk zware tekst Waar vind ik deze titel? In grote of gespecialiseerde bibliotheken
Een kennismaking met de middeleeuwse wereld
Zoals de titel al zegt: een kennismaking met de middeleeuwse wereld. Wel in de meest ruime betekenis. In kort bestek wordt de politieke, economische en culturele geschiedenis in Europa behandeld, met een focus op Frankrijk, Engeland, Duitsland en de Kerk. Makkelijk leesbaar en goed te gebruiken als naslagwerk om je thema in een historische context te kunnen plaatsen.
I. Bejczy, Een kennismaking met de middeleeuwse wereld (Bussum 2001).
Soort bron: Naslagwerk Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In grote of gespecialiseerde bibliotheken
De goddelijke komedie
Misschien wel het beroemdste boek uit de Middeleeuwen. Van dit boek bestaan vele vertalingen in het Nederlands in zowel poëzie- als proza-vorm. De Italiaan Dante Alighieri beschrijft zijn reis door hel, louteringsberg (vagevuur) en hemel. Een goede vertaling is die in twee delen van I. Cialona en P. Verstegen. Het eerste deel is een prachtige poëzievertaling, het tweede deel bevat de oorspronkelijke tekst in het Italiaans en per canto een korte, maar goede inleiding met uitleg.
Dante Alighieri (red. I. Cialona en P. Verstegen), De goddelijke komedie (Amsterdam 2000).
Soort bron: Literair Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In elke behoorlijke gemeentebibliotheek
Decamerone
Beroemde veertiende-eeuwse raamvertelling van Giovanni Boccaccio over tien jongelingen die in 1348 – het jaar van de grote pestepidemie – wegvluchten uit Florence en elkaar (soms ietwat pikante) verhalen vertellen. Er bestaat een behoorlijk aantal Nederlandse vertalingen.
Giovanni Boccaccio (red. F. Denissen), Decamerone (Amsterdam 2003).
Soort bron: Literair Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In elke behoorlijke gemeentebibliotheek
Parsival
Vertaling in het Nederlands van het 12e eeuwse, oorspronkelijk Franse verhaal van de jonge ridder Parsival. Een typisch voorbeeld van middeleeuwse ridder-epiek.
Chretien de Troyes (vert. L van Looij), Parsival (Rotterdam 1979).
Soort bron: Literair Bruikbaarheid: Interessante dingen uit te halen Niveau: Goed leesbaar Waar vind ik deze titel? In elke behoorlijke gemeentebibliotheek
Naar Studie-info
|
|