Thema  
Pakketkeuze C&M
Thema

Beschrijving van het thema
Wij zien de wereld door een rationele, wetenschappelijke bril. Eigen waarneming staat daarbij voorop. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. In de Middeleeuwen keek men op een heel andere manier naar zichzelf en zijn omgeving dan wij. Zij verklaarden wat zij zagen in de wereld aan de hand van verklaringen uit gezaghebbende teksten van grote namen uit het verleden: de Bijbel, de Kerkvaders en de grote klassieke schrijvers en filosofen. In plaats van te vertrouwen op hun eigen waarneming, zoals wij dat doen, was wat in belangrijke boeken stond de leidraad voor hun zoektocht naar de werkelijkheid.

Met dit werkstukpakket kun je onderzoeken met welke bril mensen in de hoge en late Middeleeuwen (1000-1500) naar hun wereld keken. Wat voor afbeeldingen maakten zij daarvan en waarom deden ze dat juist zo? Belangrijk is ook de verhouding van de wereld tot God en de hemel, waarbij het goddelijke als meer 'waar' wordt gezien dan iemands eigen waarneming. Ook de natuur werd anders benaderd: waar wij een bos zien als een mooie plaats met veel bomen, was het bos voor middeleeuwers een duistere plaats vol gevaar, rovers en allerlei onbekende en gevaarlijke dieren.

De beroemde Franse historicus Jacques le Goff, die onlangs de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap ontving, heeft laten zien dat de Middeleeuwen veel meer waren dan een ridderroman of de 'Dark Ages'. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op de denkbeelden die ten grondslag liggen aan de handelingen van mensen, de zogenaamde mentaliteitsgeschiedenis. Hoe je denkt dat de wereld in elkaar zit, bepaalt hoe je met haar omgaat.

Naar Uitwerking
LT

LT

Interessante vragen
  • Wat was de functie van boeken in de Middeleeuwen?
  • Welke betekenis had de natuur voor mensen in de Middeleeuwen?
  • Hoe zagen zij de verhouding tussen aarde, hemel en hel?
  • Hoe zagen middeleeuwers de aarde?
  • Welke positie namen mensen in tussen andere levende wezens (met name engelen en dieren)?

© Kennisnet | Disclaimer | Over ons | Contact