CSE tehatex VWO 2009 
  1.- Nabije oosten
 

Het nabije Oosten en de veranderende beeldvorming van de Oriënt*; de 'dreigende & fascinerende', 'bijbelse', 'betoverende', 'sensuele' en 'onbedorven' Oriënt. De relatie met representatie van de werkelijkheid in de Islamitische cultuur t.o.v. de westerse kunst.

  15de en 16de eeuw: Ontmoetingen van het Westen met de Oriënt in de Renaissance: geloof, dreiging en fascinatie.
 

 Vittore Carpaccio

1.2.- Gentile Bellini's werk omvat de grote decoratie van de Scuola Grande Di San Marco samen met zijn broer Giovanni. In 1478 werd hij door de regering van Venetië opgedragen om naar Constantinopel te gaan om sultan Mehmet II te schilderen. Later verschenen oosterse invloeden van de islamitische schildertraditie in verscheidene van zijn schilderijen.
  Giorgione
  Albrecht Dürer
  18de eeuw: Ontmoetingen van het Westen met de Oriënt tijdens de 18e eeuw

1.5.- Jean Etienne Liotard verbleef van 1738 tot 1742 in de Turkse stad Constantinopel. Hij paste zich volledig aan aan de oosterse gebruiken. Hij schafte een Turkse garderobe aan en liet een lange baard groeien. Hij noemde zich dan ook "de Turkse schilder."

  19de eeuw: Oriëntalisme: ‘het bijbelse’, ‘betoverende’, ‘sensuele’ en ‘onbedorven’ Oosten.
1.6.- In de 19de eeuw nam door de vele, ook door schrijvers en beeldend kunstenaars ondernomen, expedities en reizen naar het Nabije- en Midden-Oosten de belangstelling voor de Oriënt, als de historisch waardevolle, vreemde en geheimzinnige tegenpool van het avondland, explosief toe.
1.7.- Het oriëntalisme vierde hoogtij in de zogenaamde 'Rue de Caire', een nagemaakte Egyptische straat, met huizen, moskeeën, een school, een minaret en een poort.

1.8.- Ingres' vader was zelf schilder en beeldhouwer, hoewel hij in talent en roem ver werd voorbijgeschoten door zijn zoon. In 1796 gaat Ingres in de leer bij David in Parijs.

1.9.- Van de vroege Fransen moet Horace Emile Jean Vernet (1789-1863) genoemd worden, die stamt uit een belangrijke schildersfamilie. Van 1828 tot 1835 leidde hij de Franse Academie in Rome, daarna ondernam hij meerdere reizen naar Noord-Afrika.
1.10.- Eugène Delacroix maakte in 1832 als historieschilder deel uit van een diplomatiek gezantschap naar Marokko ter gelegenheid van de verovering van Algerije door Lodewijk Filips. Op deze reis, die hem naast Marokko ook onder meer voerde naar  Algerije.
  Théodore Chassériau,
1.11.- Jean-Léon Gérôme, de beeldhouwer en schilder, werd in Vesoul op 11 mei 1824 geboren. Hij is een tijdgenoot van Courbet en Delacroix en werd beschouwd als de meest getalenteerde oriëntalist. Gérôme maakte voornamelijk mythologische werken en genrestukken, maar hij is waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn oosterse taferelen.
1.12.- Het schilderen van een landschap, en dan vooral een woestijnlandschap, was voor veel kunstenaars een speciale uitdaging. De woestijn biedt geen houvast met grillige, afwisselende motieven.
1.13.- Eugene Fromentin (1820—1816) was zowel schilder als schrijver en hij was het proto­type van de oriëntalist. De titel van dit doek is ontleend aan de slotzin van een van zijn reisherinneringen, Een zomer in de Sahara (1857)
1.14.- Alexandre Gabriel Decamps gold in zijn tijd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de oriëntalistische schilderkunst.
1.15.- Veel kunstenaars werden gefascineerd door de echte of verzonnen despotische handelingen die bij het exotische, vreemde Oosten leken te horen. Een mooi voorbeeld daarvan is deze gruwelijke terechtstelling door Henri Regnault
1.16.- Een schilder, die met belangstelling voor Egypte zijn sporen heeft verdiend, was Edward Long (1829-1891) Na zijn bezoek aan Egypte in 1874 vervaardigde hij een tiental doeken in faraonische sfeer. Meestal koos hij een thema met Bijbelse onderwerpen in Egypte, zoals  'De vlucht naar Egypte’ (1883)
1.17.- Deze moskee staat niet in de Oriënt, maar in Potsdam bij Berlijn in Duitsland. Het is een uniek technisch monument. Dit pompstation, gebouwd in de Moorse stijl, was noodzakelijk voor het functioneren van de fonteinen en bronnen in de tuinen van paleis Sanssouci.
1.18.- De Engelse architect John Nash  (1752-1835) was in artistiek opzicht conservatief. De gevels in de oude Regent Street, en ook het merendeel van de tussen 1811 en 1825 ontworpen en gebouwde paleis-achtige huizencomplexen rondom Regent's Park kenmerken zich nog door de  elegantie van de achttiende eeuw.
1.19.- In 1840 besloot Ferdinand von Sachsen-Coburg-Gotha een romantisch paleis te laten bouwen op de plaats van het oude klooster van Nossa Senhora da Pena. Hij gaf de Duitse architect baron Wilhelm Freiherr von Eschwege opdracht dit plan te realiseren en daarbij de oude kruisgang en kapel van het zestiende-eeuwse klooster te behouden en op te nemen in het paleis.

1.20.- Isambard Kingdom Brunel (1806-1859) was naast ontwerper van spoorlijnen (Great Western Railway) en schepen, architect van bruggen. De Clifton Suspension Bridge werd in 1830 ontworpen als een van de eerste hangbruggen en ligt over de Avon Gorge in de buurt van Bristol in Engeland.

1.21.- The discovery of Algeria (184) Alexis de Tocqueville