Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Een plaatje van de stad

In talloze musea, archieven en bibliotheken zijn afbeeldingen terug te vinden van steden. Misschien hangt zelfs bij je thuis aan de muur wel zo'n oud prentje van je eigen woonplaats. Veel van die plaatjes zijn afkomstig uit oude boeken, bijvoorbeeld atlassen of kronieken waarin de geschiedenis van steden en dorpen uit een bepaalde streek werden beschreven.

Op dat soort topografische afbeeldingen is de hele stad of het dorp goed te zien: duidelijk herkenbare torens, kerken, molens, stadsmuren en soms een haven. Zo'n plaatje is een zijaanzicht, het profiel van een stad. Stadsprofielen vind je in allerlei vormen: geschilderd, getekend, maar meestal zijn ze gegraveerd zoals in oude boeken.

IJsselfront Deventer
IJsselfront Deventer

Wie nu een dergelijke oude prent goed bekijkt herkent daarop vaak nog wel gebouwen die nu, eeuwen later nog steeds bestaan. Zo'n prent kan je iets vertellen over de geschiedenis van je stad.

Je kan zien wat de oude delen van een stad zijn, welke gebouwen er stonden en welke er nog steeds staan.  Inmiddels zijn dat monumenten geworden. En soms zie je ook dat een gebouw veranderd is, de spits van een kerktoren is bijvoorbeeld verwoest in een oorlog. 

Het zo afbeelden van steden werd in het begin van de 17de eeuw populair, de tijd waarin Holland zijn gouden eeuw beleefde. De Hollanders hadden zich vrijgevochten van de Spaanse overheersers en waren trots op hun land en steden. Willem Jansz. Blaeu maakte in 1608 een prachtige landkaart van Holland,  waarvan de rand versierd is met maar liefst 12 stadsprofielen van de belangrijkste steden.

Stadsplattegronden uit die tijd, maar ook al uit de eeuw er voor verraden vaak ook enige trots. Een heel mooi voorbeeld is de plattegrond die Cornelis Anthonisz in 1544 maakte van de stad Amsterdam.

Het lijkt alsof je met een vliegtuigje over de stad vliegt. Allerlei gebouwen die nu nog in Amsterdam staan herken je direct: bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk op de Dam. Tegelijkertijd valt op dat het Paleis op de Dam in die tijd nog niet bestond, evenmin als de grachtengordel overigens. De plattegrond met de talloze schepen op het IJ laat de macht van Amsterdam in volle glorie zien. Het was een mooi cadeau dat de toenmalige machthebbers in Amsterdam graag aan buitenlandse grootheden schonken.

Maar ook de minder mooie episodes uit de geschiedenis van steden zijn in het verleden in beeld gebracht.

Belegeringen, oorlogen en rampen zijn op talloze prenten terug te vinden. Soms spraken verhalen uit het verleden zo tot de verbeelding dat ze pas veel later in beeld werden gebracht. Een mooi voorbeeld daarvan is de Elisabethvloed, een enorme overstroming in 1421 waaruit de huidige Biesbosch is ontstaan. Op een schilderij dat gemaakt is rond 1500 is te zien welke steden en dorpen ten onder gingen.

Pieter de Dreu

 

 
 
Gezicht op Deventer met een paar op de voorgrond, 1642 (Gemeentemusea Deventer)
Gezicht op Deventer met een paar op de voorgrond, 1642 (Gemeentemusea Deventer)
 
 
Cornelis Anthonisz, kaart van Amsterdam, 1544 (Collectie KOG, Rijksmuseum)
 
 
Meester van de Elisabeth-panelen, De Sint Elisabethvloed, ca. 1470 (Rijksmuseum)

Meer over het onderwerp >> de stad



 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
16 september 2003