Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Dagboekfragmenten

Het lezen van een dagboek is een goede manier om meer te weten te komen over het verleden. Je bent als het ware getuige van het dagelijks leven van de schrijver. Hierover kun je meer lezen in het artikel over het schrijven van dagboeken van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

Detail uit: Portret van Johannes Wtenbogaert, remonstrants predikant te 's-Gravenhage, Jacob Adriaensz. Backer, 1638, olieverf op doek, 122.5 x 98 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Hieronder vind je een aantal fragmenten van beroemde dagboeken die in boekvorm zijn verschenen. De meeste van deze boeken werden tientallen of zelfs honderden jaren na de dood van de auteur uitgegeven. Sommige dagboeken waren echter zo interessant dat ze meteen werden gedrukt en tot internationale bestsellers konden uitgroeien.

De mensen schreven vroeger anders dan tegenwoordig. Ze spraken wel Nederlands, maar gebruikten een andere spelling dan wij nu gewend zijn. Daarom zijn de drie oudste teksten in dit rijtje "hertaald" in modern Nederlands, zodat ze voor iedereen begrijpbaar zijn.
Aan de overige fragmenten is echter niets veranderd. Deze teksten zijn precies hetzelfde als toen ze meer dan honderd jaar geleden werden opschreven, inclusief de oude spelling. En dat is wel zo leuk. Op deze manier ben je namelijk pas écht getuige van het verleden.

Frank Meijer



 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
3 september 2003