zoeken
mail a friend
De Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda

De Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, foto RDMZ
Hoog en rank†steekt de Grote of†Onze Lieve Vrouwekerk boven de daken uit van Breda. Een sprookjesachtig bouwwerk met een 97 meter hoge toren, de hoogste in de wijde omtrek en de mooiste van het land. Met flamboyante versieringen is de Grote Kerk een prachtig voorbeeld van de Brabantse gotiek. Is het exterieur van de kerk al indrukwekkend, het interieur overtreft dit nog. Gewelfschilderingen, houtsnijwerk en unieke grafmonumenten maken het hele gebouw van grote cultuurhistorische waarde.

Panorama's
In de artikelen zelf zijn de panorama's te vinden, maar ook bij Virtueel rondkijken. Om de panorama's af te kunnen spelen is QuickTime nodig. Klik hier voor meer informatie daarover.

Verantwoording van de afbeeldingen
Alle†afbeeldingen zijn afkomstig van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), ofwel uit het fotoarchief ofwel van de website Het Geheugen van Nederland.

Verantwoording van de panorama's
De QuickTimeVR panorama's en foto's daarvan zijn gemaakt door Cees de Jonge van Visual Art Box in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Digitaal Erfgoed Nederland.

Bezoekmogelijkheden
De Grote of Onze lieve Vrouwekerk is is het gehele jaar voor publiek toegankelijk. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Grote Kerk Breda.

Meer lezen
Internet
Grote of Onze Lieve Vrouwekerk†Breda
Over het kasteel van Breda
Veel afbeeldingen op de website van Het Geheugen van Nederland

Literatuur
G.W.C. van Wezel, De Onze-Lieve-Vrouwekerk en de grafkapel voor Oranje-Nassau, De Nederlandse Monumenten voor geschiedenis en Kunst, Zeist/Zwolle 2003
Tentoonstellingswijzer Pronk & Praal. De Nassau's in de Grote Kerk van Breda. Uitingen van dynastiek zelfbewustzijn, 2004
Dr.C.A. Tamse (red.), Nassau en Oranje in de Nederlandse geschiedenis, Alphen aan de Rijn 1979
Rik Vos en Fred Leeman, Het nieuwe ornament. Gids voor de renaissance-architectuur en -decoratie in de 16de eeuw in Nederland, 's-Gravenhage 1986


Inhoud:
Virtueel rondkijken
FeeŽriek en flamboyant
Polanen en Nassau
Kerkgebouw
De kerk van binnen
Prinsenkapel
Grafmonumenten en epitafen
Restauraties

Zie ook:
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
22 augustus 2005