Halverwege de jaren zestig wordt de Amerikaanse hitparade bestormd door de Britse popgroepen. Pas aan het einde van dat decennium lukt het een antwoord te vinden op deze Engelse invasie. De musical waarin Jerome Robbins (1918-1998) en Leonard Bernstein (1918-1990) breken met de musicaltraditie waarbij het verhaal ondergeschikt is aan de dans en de muziek. In West Side Story vormen verhaal, dans en muziek een eenheid. Het verhaal van de musical speelt zich af in een sombere immigrantenwijk in Manhattan. In de mise-en-scène ontbreekt dan ook elke verwijzing naar glitter en glamour. Twee rivaliserende jeugdbendes en een verliefd stelletje uit West-Manhattan bieden genoeg stof voor een avondvullende musicalshow.

Tien jaar na de première van West Side Story gaat en een achter-af-theater in New York de musical Hair (1967) in première.
Het is één van de meest geruchtmakende musicals van de jaren zestig. Hair gaat over generatieconflict tussen de naar individuele vrijheid hunkerende jeugd en hun burgerlijke en gezagsgetrouwe ouders. De jongeren kleden zich kakelbont.

Dunne laagjes wijde kleding, spijkerstof, kettingen, ringen, blote lichaamsdelen en lange haren zijn hun uiterlijke kenmerken. Het verhaal en de mise-en-scène zijn schokkend voor het klassieke theaterpubliek. Blank en zwart zingen, dansen en vrijen met elkaar. Drugs zijn bevrijdend. Op het podium tonen acteurs openlijk hun naaktheid en de muziek is afgeleid van rockmuziek.