Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 

MAGAZINE
home
terug
zoeken
zoeken

Kastelen en landhuizen


Slapende prinsessen in door rozen begroeide torens, koene ridders die schone jonkvrouwen van draken bevrijden, stiefmoeders die eigenlijk heksen zijn en gekke baronnen.Al van jongs af aan krijgen we verhalen te horen over kastelen en hun bewoners.
Hierdoor zal iedereen, jong en oud, altijd een zekere magie blijven voelen bij een bezoek aan een kasteel, zelfs, of juist, al is het een rune. De verhalen worden tastbaar, de geschiedenis gaat leven.

Om de kastelen en buitenplaatsen eens extra onder de aandacht te brengen is 2005 uitgeroepen tot het Jaar van het Kasteel. Want was het vroeger alleen voorbestemd voor de allerrijksten, nog steeds kost het behoud van kastelen en buitenplaatsen veel zorg en geld. En voor je het weet zijn ze vervallen en vergeten.
Maar de sprookjes en verhalen blijven doorgegeven worden. Dit bewijst wel de opening van een speciale telefoonlijn, de sprookiebel. Via je mobieltje kun je luisteren naar sprookjes. Dus wat let je om een speciale plek op te zoeken in een kasteel en daar met je mobiel aan je oorde personages tot leven te laten komen.


Inhoud
Herders en herderinnen in kasteel Groeneveld
De romantiek van een rune
Een monument voor een droom
Het geheim van Hofwijck
Spoken & kastelen
Het bospark van de Fraeylemaborg
Sprookjesslot
Torenkamer met ligbad
Wegens restauratie geopend
Leven op een Limburgs kasteel
Nienoord, borg vol verhalen
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren: Karel ende Elegast