Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 

MAGAZINE
home
terug
zoeken
zoeken

De droom

Je slaapt. Met een dun lijntje houd je contact met de werkelijkheid om je heen, maar voor de rest doe je even niet mee. Alhoewel? Je maakt reizen, hebt ontmoetingen, ziet beelden of beleeft soms angstaanjagende momenten. Je wilt iets doen, iets zeggen, maar het lukt niet. Welkom in de wereld van jezelf. Je droomt!

Een keer of vier, vijf per nacht lig je te dromen. Dat gebeurt tijdens je REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movements, een periode vanongeveer twintig minuten waarin je ogen als gekken rondtollen. Wordt je in zo'n periode wakker, dan kan je je droom herinneren. Slaap je gewoon door, dan denk je dat je niet gedroomd hebt.
Jakob's droom (1660-1680), Ary de Vois.  Rijksmuseum Amsterdam
Stel, je ligt een lekker dutje te doen. In je droom zie een ladder die tot in de hemel reikt waarover engelen naar boven en beneden klimmen. Bij het wakker worden vraag je je toch minstens af "Wat was dat?". Dit bijbels visioen kreeg Jacob. Gelukkig gaf God nog in zijn droom uitleg. Toen hij wakker werd begreep hij dat dit de poort naar de hemel moest zijn. In vroeger tijden werden dromen vaak opgevat als aanwijzingen of boodschappen van goden of demonen. Een droomuitlegger of orakel bood dan gelukkig hulp bij het doorgronden van de betekenis van de droom.

Pieter de Dreu

Meer over Slapen en dromen op Kennislink.nl
Meer over Jacob op Bijbel en Cultuur.nl


Inhoud
Droommachines
Kamperen om de wereld te veranderen
Landverhuizers trekken naar de nieuwe wereld
Sprookjesslot
De droom van Goya
De droom van de rede brengt monsters voort
Een monument voor een droom
De fascinerende wereld van Odilon Redon
Mijn droomhuis: Villa Vinex
De toren van Babel
Waarachtige vrijheid in de droom
Werken in de cultuur: de rechtshistoricus
Andere magazines
Vorige Magazines