zoeken
mail a friend








Het prenten-ABC B

een uitgave van het Rijksmuseum Amsterdam

A B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  O  P  R  S  T  U  V  W  X  Y Z

B

Berceau

Wiegijzer.

Bladvituur

Schuinstaand scherm van transparant papier op de werktafel van de graveur. Dient om het licht te zeven en het weerspiegelen van de gepolijste plaat te temperen.

Blinddruk

Druk zonder inkt, waarbij reliëf in het papier ontstaat.

Blindstempel

Stempel met een naam of teken in blinddruk. Sinds het einde van de 19e eeuw op prenten aangebracht door uitgevers en drukkers, soms ook door verzamelaars.

Blokboek

Het oudste type gedrukte boek in West-Europa. Iedere pagina is een houtsnede, waarin zowel beeld als tekst is uitgesneden. Voornamelijk gemaakt in de Noordelijke Nederlanden en Duitsland tussen ca. 1430 en 1470. Daarna verschenen de boeken met illustraties in houtsnede en tekst in losse, gegoten metalen letters.

Boekdruk

Hoogdruk

Bon á tirer

Goed om te drukken'. Door de kunstenaar geschreven op een afdruk die de drukker als voorbeeld voor de oplage moet gebruiken.

Braam

Opstaand randje metaal naast een in de metalen plaat getrokken lijn. Bij de gravure wordt de braam weggeschraapt. Bij de droge naald laat de kunstenaar de braam juist zitten: de inkt blijft dan onder dit randje hangen wat bij het afdrukken geen strakke maar een vervloeiende lijn geeft. Het randje is na ca. 30 drukken geheel afgesleten of platgedrukt.

Bruineerijzer

Polijststaal

Burijn

Stalen stift met een meestal ruitvormige of driekantige doorsnede, aan de voorkant schuin afgeslepen. De stift is gevat in een knopvormige houten greep. Zie gravure.

Bijten

Het inwerken van etswater op plaatsen die niet bedekt zijn door etsgrond of afdekmiddel. Zie ets.


Instelling: