zoeken
mail a friend








Taal & Tekens

Het is vreemd dit stukje tekst over taal en tekens te schrijven. Boven het toetsenbord  borrelen gedachten op in een taal die onuitgesproken en ongeschreven is. Voor ik het toetsenbord aanraak herschikken zich fragmenten tekst tot volledige zinnen. De ruwe lijn van het verhaal ontstaat in mijn hoofd voor ik het heb opgeschreven. Denken in taal, zonder nog te communiceren, terwijl taal daar toch op gericht is.
      Inhoud

Terwijl ik dit tekstje schrijf, onderweg in de trein in de buurt van Schiphol, zit tegenover mij een Chinese meneer de krant te lezen. Twee pagina's met voor mij volstrekt onleesbare Chinese tekens. Of toch niet. Leesbaar is de koptekst van de pagina Sintao entertainment, onderaan een pagina ontwaar ik het woord story en 12.99 met daarbij waarschijnlijk een telefoonnummer 0845 108  4450. Blijkbaar gaat het hier om een mooie aanbieding die telefonisch besteld kan worden. Op de andere pagina staat in chocoladeletter-formaat het woord Twins en in een kolommetje er naast het woord shine. De rest van de pagina's is gevuld met duizenden Chinese karakters en enkele tientallen foto's met daarop uitsluitend mensen. Uit de samenhang tussen beeld en tekens maak ik op dat hij een soort privé pagina leest. Dit is het begin van de ontcijfering, de context van de berichten lijkt me duidelijk, het enige dat ik nu nog onder de knie moet krijgen is het Chinees.

 

De afbeelding op de goud geanodiseerde aluminium plaquette die meegestuurd is met de Pioneer 10. Voor meer informatie kijk op de website van de NASA.

Bij een effectief gebruik van taal als communicatiemiddel gaat de zender van het bericht er vanuit dat de ontvanger in staat is zijn bericht op een of andere manier waar te nemen en volgens afspraak juist kan interpreteren; dus begrijpt wat bedoeld wordt. Maar wat te doen wanneer er gecommuniceerd wordt met volstrekt onbekende ontvangers, waarvan je niet weet wie ze zijn en wat ze begrijpen. Dit moet het dilemma zijn geweest van de ontwikkelaars van het ruimtevaartuig Pioneer 10 bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In 1972 begon Pioneer zijn eindeloze ruimte reis. NASA  realiseerde zich dat de mogelijkheid bestond dat andere levende wezens zijn pad zouden kunnen kruisen en er een kans op communicatie was. Maar welke taal gebruik je dan? In een visueel visitekaartje verstopten ze onder andere de herkomst van Pioneer en wie het ruimtevaartuig maakten. Nu maar hopen dat de onbekende ontvangers kunnen zien, en nog meer dat ze de afbeelding zullen begrijpen. Wie weet ontvangen wij dan ooit nog eens een steen van Rosette om ook met hen te kunnen communiceren.

Pieter de Dreu

Oplossing SMS code:


Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland